Looking For Anything Specific?

Header Ads

【勿忘手足】岳義士入獄三個月 親筆寫信感謝外界支持

(圖源:臉書WHIR ZERO)

去年 9 15 日北角衝突中,身穿「岳」字灰衣、被網民稱為「岳義士」男子陳以晉,被指持棍襲警並協助 3 名示威者逃走,被控襲警、在公眾地方管有攻擊性武器和抗拒警員共 3 罪,他早前承認首兩罪,否認抗拒警員罪受審;經審訊後,裁判官香淑嫻裁定被告罪名成立。案件於630東區裁判法院判刑,裁判官判陳監禁 10 個月。

如今,岳義士入獄三個半月了,他也從獄中寫下一封信讓外界關心他的手足們安心。

岳仔獄中來信全文

各位同道:

你們好嗎?我與外面既社會闊別左差唔多三個月了。首先,好多謝大家好多好多嘅生日祝福同來信,感動。有同道喺蘋果落廣告祝賀我生日快樂,仲有自己DIY用大帽山既相做生日卡俾我,好有心機。多謝你哋!

其次,容許我代其他在囚手足多謝大家並冇忘記我哋在囚手足,你地既心意我地收到的,學解悶工廠話齋「如慢慢長夜手中信能助你一把。」每次收到外面既來信都感到好窩心。大家咁忙都抽時間動筆寄俾我地,感激你們。

如有時間嘅同道,請去做旁聽師,支持下未來要上庭嘅義士,佢地好多都係為咗香港呢個地方付出青春去換取自由有血有肉嘅年輕人,請大家幫忙聲援一下佢地。

講下我近況,入面啲飯菜依舊咁淡味,不過慢慢習慣吧。除咗職訓同上堂以外嘅時間,都係睇書同做體能,保持住心境開朗去面對一切會發生嘅事。本來諗住中秋有月餅食,可以係監房做下選民,點知都冇機會了。喺呢度消息都流通嘅,至少仲有蘋果日報睇,有電台聽,有CCTVB新聞睇,仲同緊外界保留住一絲嘅連繫。

大家有時間都可寄信畀我,和我做筆友,以解監房之苦。你地啲來信都好有趣,千奇百怪:有蛋糕做法、天氣報告、新聞資訊、笑話、數獨、謎語,故仔等等乜都有。提醒大家,如果要回信嘅,喺信紙留低回郵地址,謝謝。

最後,我想告訴各位:
「只有堅定的靈魂,才能夠堅持做自己。」
祝大家身體健康、心想事成!

5.9.2020

後記:今日隔離壁屋監獄有確診病例,亦都影響咗壁屋懲教所呢度,大家要保重身體。
今日九龍又有大搜捕,黑警又濫捕市民!喺電視見到大家,好擔心。希望平安無事,早日歸家!


(中文版)
各位同道:

你們好嗎?我與外面社會闊別多三個月了。首先,好多謝大家好多好多生日祝福同來信,感動。有同道蘋果廣告祝賀我生日快樂,有自己DIY用大帽山的照片做生日卡我,好有心。多謝你

其次,容許我代其他在囚手足多謝大家並忘記我在囚手足,你們的心意我收到的,學解悶工廠話齋「如慢慢長夜手中信能助你一把。」每次收到外面既來信都感到好窩心。大家這樣忙都抽時間動筆寄,感激你們。

如有時間同道,請去做旁聽師,支持下未來要上庭義士,他們好多香港個地方付出青春去換取自由有血有肉年輕人,請大家幫忙聲援一下他們

講下我近況,飯菜依舊淡味,不過慢慢習慣吧。除職訓同上堂以外時間,都是看做體能,保持住心境開朗去面對一切會發生事。本來想著中秋有月餅,可以監房做下選民,怎麼機會了。其實這些消息都流通,至少有蘋果日報,有電台聽,有CCTVB新聞還有和外界保留住一絲連繫。

大家有時間都可寄信我,和我做筆友,以解監房之苦。你們的來信都好有趣,千奇百怪:有蛋糕做法、天氣報告、新聞資訊、笑話、數獨、謎語,故仔等等甚麼都有。提醒大家,如果要回信,信紙留回郵地址,謝謝。

最後,我想告訴各位:
「只有堅定的靈魂,才能夠堅持做自己。」
祝大家身體健康、心想事成!

5.9.2020

後記:今日隔離壁屋監獄有確診病例,也都影響了隔壁屋懲教所這邊,大家要保重身體。
今日九龍又有大搜捕,黑警又濫捕市民!從電視見到大家,好擔心。希望平安無事,早日歸家!

獨眼新聞線上收聽平台

張貼留言

0 留言